Network Menu

Gör Skillnad-gruppen

SWEA Dallas ger tillbaka till samhället genom att sedan år 2015 göra skillnad i närområdet! Vi skapade då Gör Skillnad-gruppen och genom den gruppen försöker vi att, i enlighet med SWEAs stadgar och riktlinjer, sprida svensk kultur och tradition här där vi bor och verkar för att ge tillbaka till samhället, som den skattebefriade välgörenhetsorganisation vi är.

Vi i SWEA Dallas har sedan år 2015 donerat

  • Hemlagade måltider bestående av köttbullar, hemlagat potatismos, brunsås och lingonsylt till 450 hemlösa på ett center i Dallas på Homeless Counting Day,
  • Smörgåsbord samt en köttbullemiddag på ett akutboende för kvinnor med barn.
  • Böcker på engelska om Sverige och om våra traditioner till ett bibliotek i Coppell som hade en svenskfestival.
  • Kanelbullarna, som svenska konsulatet bjuder passkunderna på.
  • Böcker på svenska om Sverige och våra traditioner till Svenska Skolans elever och till lärarna.
  • $1000 i stipendium varje år, så de kan läsa på om Sverige!

Vill du vara med och hjälpa oss göra skillnad kan du maila oss så får du reda på tid och plats för nästa möte!

Austin Street Center
är ett akut natthärbärge för kvinnor och äldre män (över 45 år) samt har ett övergångsboende. Vårt engagemang började med att vi blygsamt skulle ordna en lunch för ca 30 personer. Det visade sig att just denna januari dag var det den årliga ”Homeless Counting Day” och lunchen skulle serveras till hela härbärget  omkring 300. Detta var naturligtvis en utmaning men vi hade inga problem med att få  SWEA volontärer.

Vi ville servera en närande svensk varm måltid, Köttbullar med gräddsås, hemlagat potatismos, lingonsylt och frukt. Detta blev väldigt lyckat och ryktet spred sig under lunchen. Det kom många fler än vad som härbärget hade förväntat sig. Speciellt det hemlagade moset blev oerhört populärt då det inte är så vanligt med hemlagad mat. Positiva rykten om ”The Swedish Women” som serverade köttbullar spred sig inte  bara bland dom hemlösa utan även till de andra volontär grupper som kom till härbärget.

Austin Street  är helt beroende av donationer. Luncher och middagar tillhandahålls normalt av volontär grupper från olika företag, kyrkor etc. Detta betyder att Austin Street kan spendera sina insamlade medel på andra nödvändiga kostnader som t.ex.  terapi, olika program som jobb, missbruk och övergångsboende samt fasta kostnader som elektricitet.

Vi har även regelbundna insamlingar av små förpackningar med schampoo och tvål (som man får på hotel) som sen delas ut på härbärget.

Under årens lopp har vi introducerat härbärget till Fika med kaffe, kakbord och naturligtvis kanel bullar.  Detta var också populärt att få en möjlighet att komma in en kall dag och att få en värmande dryck samt hembakade kanelbullar.

Genesis

Gör Skillnad-gruppen har också varit aktiva på kvinno härbärget Genesis, som är en syster organisation till Austin Street. Genesis tillhandahåller ett akutboende för kvinnor och barn som är utsatta av psykisk eller fysiskt våld i sitt hem. Genesis har även en skola och ett daghem på plats. Vi har bland annat bjudit på ett  mini Smörgåsbord med köttullar, sill och andra svenska rätter. Vi har också donerat böcker om Sverige till Genesis skola som har använt det till skolprojekt.  Genesis är också beroende av donationer men får redan ett stort stöd från olika företag och personer.

Austin Street Center kan jämföras med Stockholms Stadsmission som Kronprinsessan Victoria är engagerad i och dessutom beskyddare för. Just nu har Stockholms Stadsmission en kampanj om Kvinnor och hemlöshet. Speciellt  hemlösa kvinnor är en väldigt utsatt och sårbar grupp både  här i USA och i Sverige. Vi har pratat om att i år fokusera på just de hemlösa kvinnor.

Vårt engagemang på Austin Street Center och Genesis stöds av SWEAs stadgar genom att sprida svensk (mat) kultur och värderingar.  Vi anser också att detta bör falla  inom ramen av   ”ett projekt av svenskt intresse och särskilt angå svenska kvinnor”.

Vår grupp har varit vilande i början på året men vi räknar med att börja planera för 2018 års aktiviteter då vi har fått pengar allokerade. Vi har också en Facebook grupp; SWEA Dallas Gör Skillnad-gruppen.

Hör av dig om du är intresserad på sweadallas.president(Replace this parenthesis with the @ sign)gmail.com.